Hero Image

Info om driftstörning 2023-08-30

Vissa dagar blir helt enkelt inte som man tänkt sig. Vi är oerhört lättade att kunna meddela att systemet nu är åter i full drift.

Låt oss inte skoja om saken – vi har upplevt en närmast otrolig serie av händelser som vi knappt kunde ha föreställt oss där allt började med en traktor som körde in i kraftnätet och slog ut strömmen i 3 kommuner (för 20 000 hushåll) men vi klarade av detta tack vare vår redundanta elförsörjning.

Problemet uppstod när strömmen kom tillbaka då vår nätleverantör oavsiktligt påförde 270 volt istället för den standardmässiga 230-240 volt. Det resulterade i att ett flertal kritiska hårdvarukomponenter brändes och slutade att fungera. Vi har därför under eftermiddagen, parallelt med uppstarten av våra system mer eller mindre tömt elektronikbutiker i Göteborgsområdet på nödvändig hårdvara.

Visst, vi har redundanta fiberlinor, servrar och till och med ett stort dieselaggregat för elförsörjning (som för övrigt fungerade prima tidigare idag och rök så pass mycket att brandkåren kom på besök). Men detta var en situation vi verkligen aldrig har stött på tidigare.

För att säkerställa att vi är ännu bättre rustade för framtiden, har vi beslutat att teckna ett samarbete med en leverantör av “co-location” driftstjänster. Det innebär att vi framöver kommer att fördela ytterligare delar av vår drift till flera oberoende geografiska platser – självklart inom Sveriges gränser och med våra egna servrar.

Vi har också beslutat att förbättra våra kundsupportflöden. Snart kommer ni att få se ett nytt tillvägagångssätt som gör det möjligt att nå oss på fler sätt, utan krav på inloggning. Vi ser verkligen fram emot att dela dessa spännande nyheter med er.

Tack för er förståelse och uthållighet under denna utmanande dag. Vi ber uppriktigt om ursäkt för de olägenheter som det här avbrottet har orsakat.

Önskar er en riktigt fin kväll!

Jens Halvarsson VD Textalk

Ps. Vi lät en AI sammanfatta händelsen med följande resultat.

tractor-burn

Ds